De overgang

De zon stuiterde op het gras en landde zachtjes op mij

De overgang van vrouwen vindt meestal plaats tussen de 45 en 60 jaar en gaat gepaard met bekende verschijnselen zoals opvliegers, stemmingswisselingen, menstruatieklachten en veranderingen in het seksleven. Er kan sprake zijn van onzekerheid, angst of weerzin tegen dingen waar voorheen plezier aan werd beleefd. Of je merkt dat je meer naar binnen gekeerd bent en een sterke behoefte hebt om je terug te trekken. Je voelt je fysiek en emotioneel uit balans en je kunt je draai niet meer vinden in je dagelijks leven.

De overgang als levensproces

Hoewel de overgang een normaal levensproces is waarin je als vrouw geestelijk en lichamelijk verandert, verloopt dit proces voor weinig vrouwen op een rustige manier. De veranderingen in de hormoonhuishouding kosten de nodige kracht, aandacht en tijd. Er wordt gezocht naar nieuwe zingeving en levensdoelen. Vrouwen voelen zich daarbij dikwijls sterk veranderen als mens. Die veranderingen raken haar als individu maar werken ook door naar relaties in werk en privéleven. Stilstaan bij al deze veranderingen en goed luisteren naar wat de overgang van je vraagt kan helpen. Door jezelf tijd en ruimte te geven kun je je leven stapsgewijs inrichten op basis van nieuwe inzichten. Manaz kan in dit proces de helpende hand bieden.

Overgang en werk

Naast problemen in de privésfeer heeft de overgang ook vaak invloed op het werk. Slaapproblemen, humeurigheid en andere verschijnselen zorgen nogal eens voor minder werkplezier, een verminderde weerstand en soms voor uitval. Ook kan het zijn dat een baan of werkomgeving die eerder bij je paste, nu geen voldoening meer geeft. Je ervaart teveel werkdruk of kunt de combinatie van werk- en gezinsleven niet meer aan zoals je van jezelf gewend was. Kortom, ook in je werk kun je uit balans raken en je niet goed raad weten met de veranderingen die zich voordoen.

Wat kan Manaz betekenen voor vrouwen in de overgang?

Manaz biedt ondersteuning door stil te staan bij de betekenis van de overgang in het algemeen én in jouw persoonlijke privé- en werkleven. Je leert beter omgaan met de fysieke en geestelijke veranderingen door aandacht te besteden aan:

  • Goede zelfzorg tijdens de overgang
  • De positieve kanten leren zien van de overgang en weer grip krijgen op het leven
  • Het bepalen van nieuwe levensdoelen
  • Jezelf weer als individu leren zien met keuzemogelijkheden
  • Hervinden van een nieuwe balans in werk
  • Een nieuwe koers vinden in je werk en/of privéleven waardoor je weer meer plezier en voldoening ervaart in je leven.

Meer weten over begeleiding tijdens de overgang?

Hoe beter je in je vel zit, hoe beter je de overgang aankunt. Wil je meer weten over wat Manaz voor jou kan betekenen tijdens de overgang? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek