Overspannenheid en burnout

Af en toe moet je je leven ondersteboven houden om te zien of er nog meer in zit. 

 

Langdurige stress kan leiden tot overspannenheid en ten slotte tot burnout. Het onderscheid tussen beide is dat overspannenheid een aanloopfase heeft van zo’n drie maanden én een duidelijke aanleiding, zoals veranderende werkomstandigheden, een echtscheiding of onverwachte ziekte en/of zorg voor een familielid. Je merkt dat je opeens onvoldoende energie over hebt om je op te laden. Als dit enige tijd duurt ga je over je grenzen heen met als gevolg overspannenheid.

Burnout heeft een veel langere aanlooptijd en ontstaat door een combinatie van factoren die je uit balans brengen. Bekende voorbeelden zijn langdurige spanningen op je werk, met een geboorte van een kind en een verhuizing. Of een ingrijpende gebeurtenis zoals het verlies van een dierbare of je baan.  Ook persoonlijke eigenschappen kunnen bijdragen aan burnoutklachten, zoals een groot verantwoordelijkheidsgevoel, perfectionisme, een sterke gedrevenheid, het moeilijk vinden je grenzen te bepalen en aan te geven waardoor je uiteindelijk uitgeput raakt.

Omdat je al langere tijd in een stressvolle situatie zit, ziet je omgeving dikwijls eerder dan jij dat je te maken hebt met een dreigende overspannenheid of burnout. Denk hierbij aan signalen zoals geestelijke en lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, veel piekeren, een verminderde emotionele belastbaarheid, fysieke klachten als spierpijn, nek en/of rugklachten, hoofdpijn.

Indien je vermoedt dat je te maken hebt met overspannenheid of burnout is het verstandig hulp te zoeken. Op internet tref je veel informatie en testen over stress en burnout. Maak een afspraak me je huisarts om vast te kunnen stellen of tegen een burnout aanzit. Is dit het geval, zoek dan begeleiding.

 

  • Herstel van je lichamelijke conditie
  • Vergroten van je draagkracht
  • Vergroten van assertiviteit
  • Opbouwen en leren aanhouden van een goede dagstructuur
  • Inzicht verwerven in energiegevers en -vreters
  • Doorbreken van stresspatronen
  • Leren van ontspanningsoefeningen
  • Vergroten van weerbaarheid
  • Het maken van een plan om terugval te voorkomen.

Meer weten over coaching bij burnout?

Heb je behoefte aan begeleiding bij een burnout? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.